Tevékenységem

Fő tevékenységi köröm a talajmechanikai vizsgálat, talajvizsgálati jelentések készítése.

Tevékenységemet társmérnökök bevonásával végzem, kikkel komplett vizsgálatokra szakosodtunk.
A helyszíni vizsgálatok közül a talajfúrást saját berendezéssel tudjuk kivitelezni. Laboratóriummal rendelkezünk, a feldolgozás számítógépes technikával történik.

Tevékenységem kiterjed: a magasépítési létesítmények, családi és társasházak, kereskedelmi létesítmények, templomok, ipari és mezőgazdasági építmények, csarnokok, mélyépítési műtárgyak, csatorna hálózatok, utak, hidak, szélgépek, hulladéktárolók, szemétlerakók, vizsgálatára.

Mikor szükséges a talajmechanika?
A talajmechanikai vizsgálat a műszaki előtervezés része. Minden olyan esetben célszerű talajmechanikai szakvéleményt rendelni, ahol előre láthatóan alapozási nehézségek lépnek fel, feltöltött területen, lejtős, mozgásokra hajlamos területeken, mocsaras vizes részeken, illetve ahol a fesztávolság 7 méternél nagyobb, és a szintszám háromnál több. A talajmechanika eredménye nem látványos, de igen hasznos tevékenység, mert csak a talpunk alatt lévő talajok tulajdonságainak ismeretében lehet gazdaságos és biztonságos alapozást készíteni. Ezen a vizsgálaton nem okos dolog spórolni, mert egy utólagos alapozási problémát csak igen nagy anyagi ráfordításokkal lehet javítani.

1. A fúróberendezés
Dr Papp Zoltán által kifejlesztett berendezés. Ennek előnye, hogy a létrán mozgatható forgató asztal előtolása kézzel, áttétellel szabályozható, és a forgatóasztal kihajtható. A berendezés egy kazánlemez talppal van ellátva, melynek szélén két szimmetrikus kiemelő bak van kialakítva, változó magassággal. A lefúrás után a kiemelő villákat a bakra helyezzük, s a villát a fúrószárra 10 centiméterenként kialakított szélesebb gyűrűszerű váll alá dugjuk. A villa végén kézi erőt alkalmazunk. A szimmetrikus emelőzéssel kb. 2 tonna erőt tudunk létrehozni. A rudazat hatszögekkel kapcsolódik egymáshoz, csavar biztosítással.
A gépre könnyedén egy kerekes tengely csatlakoztatható, amely segítségével a fúrógépet mint egy talicskát tolhatjuk a következő fúrási pontra.
A talp elforgás ellen biztosítható, ezért a szokásos Nyugat-dunántúli kavicstalajokba is tudunk előre haladni.
A berendezés szükség esetén egy csigás állvánnyal kiegészíthető, s ezzel 10 méterig fúrószár szétszedés nélkül tudunk lefúrni. A fúróátmérő 60-80-100-130 mm.
Berendezésünk praktikusan rövid idő alatt szétszerelhető, és egy utánfutó speciális polcrendszerén tárolható.
A fúró utánfutót egy terepjáróval vontatjuk, s így nehéz területeket is meg tudunk közelíteni.

Mélyebb fúrási igény esetén rendszerint a Vasi Spirál Bt a partnerem. A GAZ fúrókocsi 240 mm átmérővel 24 méterig tud fúrni, és mintát venni, folyamatos spirállal.
 
2. Laboratórium
A hagyományos osztályozó vizsgálat után, /szemcseeloszlás, szitálás, rostálás, hidrometrálás, plasztikus index meghatározása Casagrande készülékkel/ a feladat ismeretében döntjük el a további vizsgálatok minőségét és mennyiségét. Szükség esetén a nyírószilárdsági paramétereket közvetlen nyírással határozzuk meg, 6-10 centiméteres nyíródobozban, vagy süllyedésre érzékeny magas súlypontú épületnél kompressziós kísérleteket végzünk ödométerrel.
Mély munkagödröknél, szeméttelepeknél szükség lehet a vízáteresztőképességi együttható, a "k" tényező kísérleti meghatározására is. Ezt öt állásos változó víznyomású készülékkel végezzük el.

3. Szakvélemény
Szakvéleményem minden tekintetben kielégíti a hagyományos talajmechanikai szakvélemény által elvártakat ugyanakkor fokozatosan igazodokk a geotechnikai tevékenység európai szabályozásához, az MSZ EN 1997-1, az Eurocod 7-1 előírásaihoz.
A szakvéleményező minden munkánál a helyszínen van, földtani terepbejárás során vizsgálja a terep adottságait. A szakvélemény nem egy egyszerű fúrómesteri leírásból készül.
A szakvélemény tartalmazza a feltárt talajok állapot és szilárdsági jellemzőit a feltárás állapotában, a talajvíz szintet, a becsült maximális és mértékadó talajvízszintet.
Minden esetben a rétegződés és a talajállapot függvényében alapozási módra vonatkozó javaslatot adunk, közöljük a javasolt alapozási mélységet, és az azon a szinten lévő talajok figyelembe vehető nyírószilárdsági paramétereit.
Ha szakmailag szükséges, a terhelési adatok ismeretében süllyedésszámításokat végzünk, illetve lejtős terep esetén állékonyság számítást. ( Tekintse meg szolgáltatásaink árait: talajmechanikai szakvélemény ár, árak ! )

Referencia listánk igen nagy.
Tevékenységünk kiterjed az egész Nyugat-Dunántúlra, Soprontól Nagykanizsáig, Pápától Szentgotthárdig.
Gyors határidővel pontos, jó munkát végzünk.
Komplett talajmechnanikai szakvélemény e-mailben, vagy lemezen is, Word, Excel vagy Cad formátumban.

Nyelvtudásunk: angolul és németül megértetjük magunkat, de ez nem tárgyalási szint.
Amennyiben szükséges, a szakvéleményt angol, német, vagy francia nyelven is tudjuk adni.


Script logo